DEN ULTIMATIVE GUIDE TIL RECRUITMENT MARKETING

Synes du også, det er blevet svært at få fingrene i dygtige kandidater? Så er du bestemt ikke den eneste.
I dag er rekrutteringsmarkedet enormt konkurrencepræget og virksomhederne kæmper om talenterne. Derfor er det afgørende at kunne skille sig ud fra mængden og vække nysgerrighed og interesse hos kandidaterne. 
Hvorfor skal de arbejde for lige netop dig? Hvad gør jeres arbejdsplads mere attraktiv end de andres? Hvad er jeres ‘unique selling points’?
Det er overvejelser, som du er nødt til at gøre dig, hvis du skal have en chance. For kandidaterne er kræsne og de vægter kultur, identitet, værdier, sociale relationer og formål højere end “en god frugtordning”.
God rekruttering er altså ikke noget, du kommer sovende til. Derfor har vi lavet denne ultimative guide til recruitment marketing, med alt du skal vide om at effektivisere din rekrutteringsproces, styrke dit employer brand og tiltrække top talenter med kreativt content.

Hvad er Recruitment Marketing?

Recruitment marketing er en strategisk tilgang til rekruttering, der kobler rekruttering og marketing sammen.
Recruitment marketing handler om at finde, engagere og tiltrække potentielle kandidater – og også fastholde eksisterende medarbejdere. Det er en proaktiv tilgang til rekruttering, hvor man gennem kontinuerlig kommunikation og forskellige marketing værktøjer opbygger en pipeline af kvalificerede kandidater.
Du arbejder konsekvent med at kommunikere dit employer brand, værdier og kultur gennem forskellige content formater på sociale medier, for at øge kendskabet til din arbejdsplads og holde potentielle kandidater ‘varme’.
Lær forskellen på social rekruttering og recruitment marketing og hvorfor den er værd at kende lige her.
På den måde er det lettere at tiltrække top talenterne, når du på et tidspunkt skal ansætte nye medarbejdere, fordi de i forvejen har kendskab til din virksomhed.

De kronede rekrutteringsdage er ovre

Der var engang, hvor recruiters havde kronede dage. Det var hverken svært at finde eller ansætte nye medarbejdere. Man skulle bare slå sit jobopslag op, og vupti så væltede det ind med ansøgninger.
Sådan er virkeligheden bare ikke i dag.
Med en rekordlav arbejdsløshed er det ikke længere virksomhederne, der har magten. Styrkeforholdet er vendt 180 grader og kandidaterne kan mere eller mindre selv vælge og vrage.
Samtidig er den tryghedssøgende arbejdsstyrke, også kendt som baby boomers ved at forlade arbejdsmarkedet. I dag er det nemlig generation X og Y, der dominerer arbejdsmarkedet, og de er meget mere nysgerrige.
Den nye generation er født digitale og de er drevet af passion og mening. De har adgang til information online, hvilket har gjort kandidaterne mere selektive i forhold til at finde en ny arbejdsgiver.
De leder efter jobs på samme måde, som forbrugere søger efter produkter og hoteller. De laver online research, læser reviews, sammenligner, følger med på sociale medier og læser om din virksomheds værdier, kultur og mission. Og de forventer at kunne finde svar på deres spørgsmål på jeres sociale medier.
Derfor ligger en stor del af rekrutteringsprocessen faktisk forud for, at en kandidat overhovedet sender en ansøgning afsted. Derfor er kandidatrejsen forlænget med hele 41% på bare få år. Den er blevet mere kompleks, og stille krav til dig som recruiter og virksomhed om at skulle vedligeholde samtlige kanaler og touchpoints.
Og det er netop den del af rekrutteringsprocessen, som er i fokus i recruitment marketing.

Forskellen på traditionel rekruttering og Recruitment Marketing

Du er helt sikkert bekendt med den traditionelle form for rekruttering. Det er den form for rekruttering, som man anvender på jobportaler som fx Jobindex.
 
Her arbejder man med en lineær kandidatrejse. Man laver et jobopslag, man indrykker det på jobindex, man venter på at modtage ansøgninger, man udvælger hvem der skal til samtale og så hyrer man den bedste kandidat. Men man tager slet ikke højde for hele før-ansøger fasen.
 
Findes der et rekrutteringsalternativ til Jobindex? Det kan du få svaret på lige her.
Recruitment Marketing referer til de strategier og taktikker, som en organisation bruger for at finde, tiltrække og engagere kandidater, før de søger et job. Der er altså tale om marketing mod potentielle kandidater i en ”før-ansøger-fase” bestående af 3 stadier: awareness, consideration og interest.   
Det første stadie, awareness, har til formål at skabe eksponering og opmærksomhed omkring din arbejdsplads. Det næste stadie er consideration, som handler om at gøre potentielle kandidater nysgerrige på din arbejdsplads. Og det sidste stadie interest, som går ud på at skabe en reel interesse hos kandidaterne, som gør dem til mere kvalificerede ansøgere.
Recruitment Marketing Funnel - sådan tiltraekker du kvalificerede kandidater til din virksomhed
Idéen er, at tragten skal fyldes godt op med mange relevante ”leads” i toppen, som kan bearbejdes og ansættes på et tidspunkt. På den måde, er det ikke meget anderledes end det arbejde, som marketing laver, for at tiltrække nye kunder ved at skabe opmærksomhed for virksomhedens produkter eller services.
Recruitment Marketing er altså alt det forarbejde der sker, inden kandidaten sender sin ansøgning afsted.

Recruitment Marketing som en del af Talent Acquisition

Der er sket et fokus-skifte i rekruttering. Fra at fokusere på kortsigtede rekrutteringsbehov og brandslukning har virksomhederne nu fokus på at implementere mere langsigtede og effektive rekrutteringsprocesser. Og derfor begynder flere og flere virksomheder også at inkorporere marketingdisciplinen i deres people acquisition strategi.
Marketingværktøjer som branding, sociale medier, annoncer, video content, osv. har vist sig, at være essentielle, når der løbende skal bygges talent- eller people pipelines, fyldt med relevante kandidater, klar til at besætte ledige stillinger på alle niveauer i organisationen.
Bliv klogere på, hvordan at du kan styrke din rekruttering med vores 5 konkrete råd.

Fra push til pull

I den tradtionelle måde at rekruttere på, benytter du dig af ‘push-effekten’. Du ‘pusher’ dit budskab ud på diverse jobportaler og venter på at modtage ansøgninger.
 
En af begrænsningerne ved denne form for rekruttering er, at du kun når de kandidater, som er aktivt jobsøgende. Og nu, hvor vi har konstateret at ledigheden er rekordlav, så snævrer det din kandidatpulje betydeligt ind. Derudover, så er det en stationær proces og meget lidt agil, hvis man vil ændre på noget, efter at jobopslaget er lagt op på en platform.
 
I recruitment marketing er det modsat – her arbejder du nemlig med ‘pull-effekten’. I stedet for at ‘pushe’ dit budskab frem, så forsøger du at tiltrække potentielle kandidater gennem forskelligt content, der brander og viser din virksomhed, som en attraktiv arbejdsplads.
 
Det content markedsfører du løbende på udvalgte sociale medier for at skabe opmærksomhed, få flere følgere og skabe flere leads. Samtidig kan du opfordre eksisterende medarbejdere til at dele indholdet i deres egne netværk som selvfølgelig også genererer kandidater.
 
Læs hvordan LEGO House nåede 280.000 personer på de sociale medier med deres rekrutteringsvideo her.
Ved at bruge forskellige distribueringskanaler som fx sociale medier i din rekruttering, så udvider du også din kandidatpulje, fordi både aktive og passive jobsøgende er til stede på disse kanaler.

Rekruttering på sociale medier

En undersøgelse fra Ballisager viser, at 62% af alle danske virksomheder bruger minimum ét socialt medie til at rekruttere. Derfor er spørgsmålet heller ikke længere, om du skal bruge sociale medier til at rekruttere – men hvordan du bruger dem til din fordel i rekrutteringsprocessen.
Lad os se nærmere på nogle af de fordele der er, ved at bruge sociale medier i rekruttering.
 
DU NÅR BREDERE UD
Ved at bruge sociale medier til at kommunikere og markedsføre din virksomhed, når du længere ud med dine budskaber. På sociale medier har du den fordel, at dit indhold kan målrettes bestemte målgrupper. Det kan deles, likes og på andre måde interageres med.
Det er altså interaktivt på en helt anden måde end et almindeligt jobopslag. Og her kan de gode algoritmer hjælpe med at pushe dit indhold endnu længere ud.
Læs her hvordan SiteImprove brugte de sociale medier til at rekruttere 15 nye softwareudviklere. 
 
DU TILTRÆKKER OGSÅ DE PASSIVE KANDIDATER
De bedste kandidater er formentlig allerede i job. Men ved at rekruttere på sociale medier kan du gøre opmærksom på din virksomhed og hvad I kan tilbyde kandidater, der ikke engang er jobsøgende.
 
Ved at rekruttere på sociale medier udvider du altså din kandidatpulje, fordi både aktive og passive jobsøgende er til stede på disse kanaler i modsætning til fx jobportaler og jobsider. 
 
DU OPBYGGER ET ATTRAKTIVT EMPLOYER BRAND
På sociale medier har du mulighed for at positionere din virksomhed gennem forskelligt content. Du kan lave videoer og andet indhold, der fremhæver jeres virksomhed som en attraktiv arbejdsplads med dygtige medarbejdere, en god kultur og karrieremuligheder.

Og hvorfor er video god til employer branding? Video er det ultimativt bedst performende og højst konverterende medie i marketing. Hvis man altså bruger det rigtigt – samme gør sig også gældende i Recruitment Marketing.
Det er præcis ligesom i almindelig marketing, når brands skal overbevise forbrugerne om at købe lige netop deres sko. Du skal bare overbevise de bedste kandidater, om at de skal arbejde for lige netop din virksomhed.

Sådan kommer du bedst i gang med Recruitment Marketing

Lad os kigge på, hvordan du helt praktisk kommer i gang med at arbejde med recruitment marketing. Her kommer 5 tips til at kick-starte din proces:
Tip 1: Definér din idelle kandidat
Når man arbejder med marketing, er det vigtigt at kende sin kunde, ellers risikerer man at lave kommunikation, som ikke taler direkte til den målgruppe, man ønsker. Det samme gælder, når man arbejder med recruitment marketing.
Du skal undersøge og forstå din målgruppe, så du er sikker på, at du kommunikerer det rigtige indhold – på den helt rigtige kanal.
Start med at lave en kandidatpersona på den ideelle kandidat. Se på dine nuværende top-performers i virksomheden og undersøg, hvad de har brug for, for at de gør deres arbejde godt, hvad der motiverer dem og hvad der bekymrer dem.
Tip 2: Skræddersy dit indhold
Når du har defineret den ideelle kandidat, skal du i gang med at lave indhold.
Der er stor forskel på, om du skal rekruttere en ny SoMe-manager eller en IT-konsulent. Derfor skal du gøre dig nogle tanker om, hvordan din drømmekandidat gerne vil kommunikeres til, på hvilke medier de er til stede og hvilke budskaber, som de reagerer (positivt) på.
Er det vigtigt at vise et dynamisk arbejdsmiljø? Eller er det vigtigere at vise stemningsbilleder fra fredagsbaren? Eller måske er det vigtigt at lægge vægt på personalegoder såsom barsel og pension?
Tag bevidste valg i forhold indhold, formatet, tone of voice, medie osv. Kandidaterne er kræsne – så det handler om at gøre sig umage.
Se her, hvordan konsulenthuset Epista kom konsulentmyterne til livs med deres recruitment marketing content.
Tip 3: Lav et content map
Når du har fået styr på dit indhold, så skal du i gang med at planlægge det. Og det gør du bedst ved at lave et content map.
Et content map er, som navnet lyder, en kortlægning af indhold til recruitment marketing. Det giver dig et overblik over hvilket content, du skal bruge i hvilket stadie af kandidatrejsen.
Ved at fordele indholdet i faser sikrer du nemlig, at indholdet besvarer kandidaternes spørgsmål under hele kandidatrejsen på de platforme, hvor det vil være relevant for dem at befinde sig.
Tip 4: Brug de sociale medier til at opbygge jeres employer brand
Sociale medier er geniale til at fortælle de gode historier og nå ud til mange mennesker. Her kan du give jeres netværk og følgere indsigt i hvem I er og hvad I står for som virksomhed. I kan kommunikere jeres værdier, vision og kultur, så potentielle kandidater får øjnene op for jer og bliver interesserede i netop jeres arbejdsplads.
Få inspiration til rekrutteringsvenligt SoMe indhold lige her, hvor vi har samlet konkrete idéer til indhold der virker.
På den måde kan du virkelig udnytte de sociale medier som en platform til at opbygge et stærkt employer brand, der på sigt også vil styrke jeres rekruttering.
Tip 5: Inddrag jeres medarbejdere i kommunikation
Derudover er det også en fordel at inddrage jeres medarbejdere til at nå ud til flere mennesker. Vi lytter nemlig meget mere til vores netværk end vi gør til brands. Tidligere brugte man sit fysiske netværk, når man skulle søge et nyt job. Men i dag, er det lige så normalt at trække på sit online netværk i forbindelse med jobskifte.
Bliv inspireret af Fredensborg Kommune og hvordan de har inddraget deres medarbejdere i deres rekruttering. Se videocase her.

Hvad er Recruitment Marketing content?

I recruitment marketing kan du arbejde med mange forskellige former for content. Det kan eksempelvis være cases, testimonials, brand awareness videoer, og selvfølgelig også klassiske rekrutteringsvideoer.
Typisk er det content, der fremhæver de bedste sider af arbejdspladsen og kommunikerer et stærkt employer brand. Det er content, som også er visuelt lækkert, da det jo skal bruges til at tiltrække og engagere potentielle kandidater. Det skal simpelthen kunne “sælge” din arbejdsplads og vippe konkurrenterne af pinden.
Derfor er video det mest populære content format, når det kommer til recruitment marketing. Ja, faktisk bare i marketing generelt. Og det er der selvfølgelig en god grund til.
VIDEO CONTENT
Hvis et billede siger mere end 1.000 ord, så tænk på hvor meget en video kan fortælle. Et minut video lig med 1,8 millioner ord!
Et stillingsopslag på Jobindex er typisk et skriftligt opslag, der fylder omkring en A4 side. Det kan være en begrænsning, hvis du gerne vil fortælle flere ting på én gang.
Udover, at video generelt er et godt redskab til at få din målgruppes opmærksomhed, så fordøjer den menneskelige hjerne visuelt indhold 60.000 gange hurtigere end tekst.
Derfor kan du med video vise mange flere forskellige facetter af jeres arbejdsplads. I kan vise jeres medarbejdere, jeres fysiske omgivelser, forskellige arbejdssituationer, (stadig sobre) klip fra fredagsbaren, den hyggelige snak over kaffemaskinen osv.
Det betyder, at video både kan stå alene eller være et stærkt supplement til dine eksisterende opslag.
Video er også det absolut bedste format, når det gælder performance på sociale medier. På LinkedIn virker video langt bedre end tekst, da det skaber større opmærksomhed. Faktisk, så viser en LinkedIn undersøgelse, at brugen af video i gennemsnit giver 75% flere delinger end opslag uden video.
Få inspiration til hvordan du kan arbejde med video i din rekruttering her, hvor vi har samlet 3 forskellige eksempler på virksomheder, der har arbejdet effektivt med video content.

Bedre og mere kvalificerede kandidater

Valg af rekrutteringsmetode og kandidatrejse, har i sidste ende stor betydning for effektiviteten af jeres rekrutteringsproces.
Faktisk kan I effektivisere jeres rekruttering med op til 50% ved at bruge recruitment marketing. Og det sparer jeres HR afdeling for en masse tid og ressourcer, som de pludselig kan bruge på noget andet – eksempelvis onboarding.
Bliv klogere på hvilke HR analytics, du skal være opmærksom på, når du arbejder med Recruitment Marketing, så du kan gå fra mavefornemmelse til hardcore data her.
Recruitment marketing er altså en mulighed for at optimere og effektivisere jeres rekrutteringsproces, så I kan tiltrække flere og bedre kvalificerede medarbejdere.
Du har gennem hele processen engageret potentielle kandidater og kommunikeret til dem kontinuerligt. På den måde, har du snævret feltet mere og mere ind, så du til sidst kun står tilbage med dem, som oprigtigt er motiverede og interesserede i arbejde for din virksomhed.
Derfor vil kvaliteten af de kandidater, som du får til samtale, også være højere. Og samtalerne vil være bedre, fordi matchet er bedre.

Recruitment Marketing gør rekrutteringen nemmere og billigere

Nu tror du måske at recruitment marketing er dyrt eller kun er for store virksomheder med +5.000 ansatte. Det er dog langt fra sandheden.
At ignorere fordelene ved recruitment marketing, er til gengæld dyrt og enorm dårlig forretning. At fortsætte med at bruge penge på sponsorerede copy-paste jobopslag på jobplatforme og sociale medier uden en plan, er det samme som at smide penge ud ad vinduet. 
Læg i stedet en plan for at komme så langt ud med dine budskaber som muligt, mål data og engager kandidater over længere tid. Det er dét, recruitment marketing handler om.
Din belønning vil være, at feltet af relevante kandidater til ledige jobs udvides markant, antallet af uopfordrede ansøgere stiger og kandidaternes brand awareness vil være langt højere, når du er i dialog med dem.  Alt i alt gør det rekrutteringsarbejdet både lettere og meget billigere.
Læs mere om hvordan vi arbejder med recruitment marketing og vores strategiproces her.

Eksperter i Recruitment Marketing

I SEEKNSPEAK arbejder vi strategisk med både marketing og kommunikation i en rekrutterings- og employer branding kontekst. Det betyder, at vi er med hele vejen fra udvikling af strategi og koncept, produktion af video content til distribution på de sociale medier.
Vores fornemmeste opgave er, at udfordre fastgroede processer og ineffektive metoder. Det gør vi ved at nytænke hele den traditionelle rekrutteringsproces og arbejde proaktivt med recruitment marketing.
Og det behøver ikke tage flere år, før du kan se resultater med din recruitment marketing indsats. Derfor har vi udviklet en struktureret og effektiv proces, der i gennemsnit tager ca. seks måneder fra start til slut.
Vores proces er bygget op omkring fem overordnede faser: Mobilisering, Konceptualisering, Content produktion, Distribution og Evaluering. Læs mere om vores opbygning af en Recruitment Marketing proces her.
 

Skal vi også hjælpe dig med en strategi?

Ræk ud til os og hør mere om, hvordan vi kan skabe en effektiv og målrettet recruitment marketing strategi for din virksomhed.

We use cookies to improve your experience on our site

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores side