De største employer branding trends i 2023

01.02.2023
Arbejdsmarkedet er i konstant forandring, og som virksomhed er det vigtigt at følge med, især når det gælder kampen om at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. De fleste brancher er i dag præget af hård konkurrence, og der er rift om de dygtige kandidater.
Her er employer branding et helt essentielt område at fokusere på. Hvad tilbyder din virksomhed eksempelvis, som de andre virksomheder ikke gør? Tilbyder I de rigtige medarbejdergoder? Og vigtigst af alt, tilbyder I det, den moderne kandidat ønsker?
Camilla Fielsøe van Dijk, CEO hos SeeknSpeak, forudser, at vi i år vil se nogle nye trends inden for employer branding. Hun mener, at der vil komme større fokus på individualisering, og at vi vil bevæge os væk fra one-size-fits-all modellen. Den succesfulde arbejdsplads vil stå ud og tilbyde noget alle de andre ikke gør – men først, fortæller Camilla, er der nogle basale vilkår, man som virksomhed bliver nødt til at tage stilling til i 2023.
1. DEN HYBRIDE ARBEJDSPLADS
Under corona lærte vi alle at arbejde hjemmefra, og selv de mere konservative arbejdspladser blev tvunget til at komme med på bølgen og acceptere præmissen om den hybride arbejdsplads. Det har efterfølgende gjort muligheden for hjemmearbejde til en selvfølge mere end et egentligt medarbejdergode hos mange virksomheder. Hvad der er centralt for den hybride arbejdsplads i dag er, at det er vigtigt at have en klar politik omkring det og nogle afstemte retningslinjer.
Om man har børn, der skal hentes tidligt fra institution eller elsker at arbejde fra sin sofa i nattøj, så giver hjemmearbejde bare lidt mere fleksibilitet. Omvendt holder mange af at komme ind på kontoret og få en uformel snak med kollegerne over kaffemaskinen. Der findes forskellige præferencer, og virksomheden skal kunne imødekomme dem alle.
“Hav nogle klare aftaler om hjemmearbejde som for eksempel to faste ugentlige dage, hvor alle møder ind på kontoret. Der findes mange eksempler på løsninger, men målet er at skabe balance og undgå at nogen møder ind til et helt tomt kontor. Lyt til dine medarbejderes forskellige ønsker og behov og find den gyldne middelvej.”
– Camilla Fielsøe van Dijk.
2. DIVERSITET OG INKLUSION
Vigtigt for ikke bare den moderne kandidat, men også de eksisterende medarbejdere er, at de kan spejle sig i de personer, de ser repræsenteret fra virksomhedens side. Kandidater vil nemlig i stigende grad efterspørge, vurdere og fravælge en arbejdsplads, hvis ikke de oplever diversitet. Målet er ikke nødvendigvis at lave en Benetton-reklame, men det er vigtigt at tage stilling til det billedmateriale, man som virksomhed bruger til promovering og ikke genbruge de samme medarbejderbilleder gang på gang.
Det betyder ikke, at diversitet og inklusion blot er et spørgsmål om visuelle valg. De fleste danske virksomheder har i dag fokus på kønsbalancen i ledelsen, men det er mindst ligeså vigtigt at fokusere på andre diversitetsparametre såsom alder og nationalitet, ligesom man som moderne virksomhed bør arbejde målrettet med at skabe ligeløn og vilkår mellem kønnene.