5 Rekrutteringssituationer, hvor videoscreening skaber værdi

14.08.2019

Fem rekrutteringssituationer, hvor videoscreening skaber værdi

Fra vores daglige arbejde med rekrutterende virksomheder, har vi samlet fem klassiske rekrutteringssituationer, hvor videoscreening skaber værdi og letter processen med sortering af kandidater.

 

Men lad os først lige slå fast: Hvad er videoscreening

Helt grundlæggende er det en metode til at gennemgå ansøgere med henblik på at finde og udvælge relevante kandidater. Altså hvem, der skal videre til næste runde i rekrutteringsprocessen. Måske den personlige samtale? 

Kort sagt er videoscreening et step mellem ansøgninger og de personlige samtaler.  

En videoscreening, også kendt som et video interview, er en interviewmetode, hvor ansøgere inviteres til at besvare 2-3 spørgsmål på video. Det er altså allerede her, at nogle af de gode spørgsmål til jobsamtalen kommer på bordet. 

Læs mere om fordelene ved videoscreening her

 

Hvornår er der behov for at screene sine kandidater?

Situationerne er forskellige – derfor er strategierne for, hvordan man bruger videoscreening ligeså forskellige. Nogle gange handler det om at spotte talentet, andre gange handler det om at sikre sig, at man har været grundig, og andre gange bare for at gøre rekrutteringsprocessen lettere og mere effektiv. 

Lad os se på fem situationer, hvor videoscreening er et effektivt rekrutteringsværktøj:

 

Giv ansøgerne en ekstra chance med videoscreening

1. Du har en stilling, der er svær at besætte. Du har ikke mange ansøgere og kun ganske få, der ser relevante ud eller er inden for scoopet.

På det nuværende arbejdsmarked er gode kandidater en mangelvare. Man skal derfor være ekstrem påpasselig med at afvise ansøgere. Populært sagt, skal man passe på, at man ikke smider guld på gaden. 

Måske kandidaterne ikke ser rigtige ud på papiret, men når du først møder dem, har de måske visioner, personlighed eller kompetencer, som du ikke så i den skriftlige ansøgning. Du har formentlig hørt om udtrykket: ”Hire for personality. Train for skills”.

 

Strategi for videoscreening:

De ansøgere, som ser gode ud, inviteres direkte til den personlige samtale. Vi skal holde godt fast i dem, og processen skal gå så hurtigt som muligt, så ingen grund til at vælge videoscreening. 

Screen alle de ansøgere, som du havde tænkt dig at sende et afslag, ved at invitere dem til videoscreening. Nu kan du med minimalt tidsforbrug, give ansøgerne en chance for at spille sig ind i feltet – helt uden risiko for dig.

 

Brug videoscreening til at identificere relevante kandidater

2. Du har fået mange ansøgere, og det er svært at identificere, hvem der skal til samtale.

I en bunke af måske 50+ ansøgere, kan det være svært alene ud fra deres skriftlige ansøgning og CV at identificere, hvem der skal til samtale. Får du ikke inviteret rette talent til samtale, så er vedkommende tabt. Og får du inviteret de forkerte til samtale, så har du spildt en masse tid. 

 

Strategi for videoscreening:

Udvælg en bruttogruppe af dem, som du føler dig sikker på, og dem som du tænker er i ”måske”-bunken og inviter dem alle til videoscreening. Nu har du både deres skriftlige ansøgning, deres CV og deres videosvar på nogle spørgsmål fra video interviewet. Nu har du været optimalt grundig og chancen for, at du inviterer de rette til samtale, er i top. 

Inviter de kandidater man er usikker på til videoscreeningen

3. Blandt ansøgerne er der nogle klare favoritter, men også nogle kandidater, som du er usikker på.

Blandt ansøgerne er der måske to eller tre kandidater, som du føler dig relativt sikker på. Derudover er der måske et par stykker, som kunne være gode, men som ikke har overbevist dig ud fra deres skriftlige ansøgning og CV.

 

Strategi for videoscreening:

Inviter dine favoritter direkte til personlig samtale. Inviter dine ”måske” kandidater til videoscreening. Derefter er det lettere at rykke dem enten helt ud af feltet, eller måske de har overrasket og kvalificeret sig til en personlig samtale.

 

Videoscreen på tværs af af tid og sted

4. Der er ansøgere, som er bosiddende i udlandet. Du vil gerne lære dem bedre at kende, inden du arrangerer et møde med dem.

I dagens arbejdsmarked møder vi flere og flere virksomheder, som modtager ansøgere, der er bosiddende i udlandet – men naturligvis er villige til at flytte til Danmark, hvis de får jobbet. 

Det store spørgsmål er, hvordan man allokerer den samme tid til udenlandske ansøgere, som til de danske, uden at man bruger ekstra omkostninger eller pålægger kandidaten rejseaktivitet, som måske viser sig irrelevant senere i processen. 
 

Strategi for videoscreening:

Start med at invitere til videoscreening. Efter 1-3 gode interview spørgsmål og kandidatens svar er du blevet meget klogere. Herfra kunne næste skridt være at arrangere et dybdegående Skype interview eller en personlig samtale i Danmark.

 

Involver andre beslutningstagere i videoscreeningen

5. Du screener ansøgere for en anden beslutningstager. Du skal finde en let måde at involvere beslutningstageren i processen på det rette tidspunkt.

Ganske ofte er det én person, der laver den indledende sortering og en anden person, som er beslutningstager omkring det endelige valg. Det store spørgsmål er nu, hvornår og hvorledes involverer man beslutningstageren? 

Oftest sker involveringen først ved den personlige samtale. Og så følger risikoen for, at man har inviteret en kandidat ind, som allerede efter to minutter åbenlyst ikke er et godt match. Eller måske du og beslutningstager har et forskelligt syn på den type eller det kompetencesæt, der efterspørges. Med videoscreening er det ikke længere en udfordring.

 

Strategi for videoscreening:

Du inviterer alle dine favoritter og dine ”måske” kandidater til videoscreening. Dernæst inviterer du beslutningstager med til at gennemse videosvarene. 

I kommenterer hver især på de enkelte kandidater og giver dem jeres individuelle bedømmelse. På den måde kan I alligne hvem, der skal til samtale og samtidigt sikre nogle gode samtaler med udgangspunkt i den eksisterende relation. 

Du slipper også for spørgsmålet: Hvad var der ellers i bunken? 

Interesseret i at lære mere om videoscreening? Besøg videoscreening.net

 

Læs også:

48 ud af 50 svarede da Givskud Zoo brugte videoscreening